zaterdag 4 april 2015

Duncan Browne

The Wild Places (The Wild Places – 1978)

De Britse zanger/gitarist Duncan Browne is bekend van slechts één hit in Nederland, het nummer Wild Places. De TopPop videoclip hiervan kan menig muziekliefhebber zich waarschijnlijk nog wel herinneren, een vrouw in luipaardvel die zich rondom Browne heen kronkelt.
Wild Places was een nummer dat hikte tegen progressive rock, maar daarvoor net iets te veel Top 40 muziek was. De rest van het album is een afwisselend progressive pop/rock album, waarop twee uitstekende muzikanten op meespeelden, namelijk John Giblin (bas) en Simon Phillips (drums).
Laatstgenoemde heeft later nog o.a. gespeeld bij Judas Priest, Toto en tegenwoordig bij de Japanse jazz-fusionpianiste Hiromi.

Vaak wordt Browne een ééndagsvlieg genoemd, maar is dit zeker niet. Al vanaf 1967 was hij actief als muzikant en bracht in 1968 zijn debuutalbum “Give Me, Take You” uit. Ook was hij verantwoordelijk voor het arrangement van het koor in nummer Hang On to a Dream van Tim Hardin, opgenomen door The Nice in 1969.

Zijn grootste hit was echter het nummer Journey wat op Browne’s tweede album uit 1973 stond.
De periode daarna werkte Browne regelmatig samen als sessiemuzikant met o.a. Colin Blunstone, richtte hij zijn eigen band Metro op en bracht hij twee solo-albums uit waaronder “The Wild Places”.
In de jaren tachtig was Browne vooral actief voor de BBC, hij componeerde en speelde in 1984-85 o.a. de muziek voor de serie “Travelling Man” en schreef in 1989 de titelsong Salva Me voor de BBC serie “Shadow of the Noose”. Maar ook leverde hij zijn bijdrage aan het “Let’s Dance” album van David Bowie. Het nummer Criminal World was oorspronkelijk een nummer van Metro, en werd door Bowie weer opnieuw opgenomen.
Niet veel later werd er kanker geconstateerd bij Browne. In 1993 overleed hij op 46 jarige leeftijd.Ondanks dat "The Wild Places" een prachtig album is, is Duncan Browne, buiten de ene grote hit, in Nederland nauwelijks bekend. In 1978 toen The Wild Places een grote hit was, werd het album goed verkocht, maar ook snel weer vergeten. De lp vind je nog regelmatig in de 2e hands bakken voor een paar euro. Doe er je voordeel mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten