zondag 29 maart 2015

The Undertones

My Perfect Cousin (Hypnotised – 1980)

Enige tijd geleden kwam ik in een doos met cd’s die ik nog maar nauwelijks draai een verzamel-cd tegen met daarop punk en new-wave hits uit de jaren ‘70/’80. Een band die daarop niet mag ontbreken is natuurlijk de Noord-Ierse punkpop band The Undertones.

The Undertones werden opgericht in 1975, toen nog een coverbandje. Onder invloed van de allereerste punkbandjes zoals de Sex Pistols, The Adverts, Buzzcocks en vooral ook de Ramones begonnen The Undertones ook eigen punknummers te schrijven wat resulteerde in een eerste EP, “Teenage Kicks” in oktober 1978.
De titelsong van deze EP werd dankzij de inzet van John Peel een grote hit.
Een jaar later, in april 1979, verscheen het titelloze debuutalbum. Nog datzelfde jaar stonden The Undertones in het voorprogramma van The Clash tijdens hun toernee in de Verenigde Staten.


Op het debuutalbum was heel duidelijk de invloed te horen van de Ramones, korte, krachtige en snelle punksongs. Het tweede album “Hypnotised” liet een ander geluid gehoren. Hier stonden veel meer poppy punksongs op. De lekkere puntige punksong zoals Teenage Kicks en Jimmy Jimmy hadden het veld geruimd voor ‘hitsongs’ zoals My Perfect Cousin. Hier was duidelijk een band te horen die muzikaal gezien gegroeid was. De fans konden dit schijnbaar wel waarderen, gezien de verkoopcijfers van Hypnotised, en de de grootste hit van dit album, My Perfect Cousin.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten