zaterdag 3 mei 2014

Windstreken

Ubi Caritas (version 2) (Mundum Renovavit -2013)

Een muziekstroming die je de laatste jaren steeds meer hoort is de combinatie van muziekstijlen uit diverse culturen. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Dhafer Youssef. Deze Tunesische muzikant combineert westerse jazz met Noord –Afrikaanse melodieën. Zo ook het Nederlandse Windstreken.

Windstreken is een ensemble dat op een zeer creatieve wijze jazz mengt met klanken uit de hele wereld, maar ook traditionele middeleeuwse melodieën. Het resultaat is te horen op hun beide Cd’s.
Door uit te breiden van trio naar sextet, konden er nog meer muzikale stromingen/stijlen ingebracht worden in de muziek. Volgens Pieter de Mast was dit ook de opzet achter Windstreken. Zijn eigen inspiratiebronnen plus die van de drie nieuwe musici zijn de basis geweest voor het bijzondere project “Mundum Renovavit”.

Deze CD is een schitterend voorbeeld van cross-over muziek. Het gebruik van, qua afkomst, zeer uiteenlopende instrumenten geeft elke compositie een geheel eigen sfeer waarin je getrakteerd wordt op verassende klank combinaties.
De basis is middeleeuwse muziek, die aangevuld wordt door Arabische percussie en Arabische luit (ûd) maar ook bekende westerse instrumenten zoals cello en altviool. Niet alle nummers zijn eigen composities, drie stukken zijn originele middeleeuwse, maar dan wel op een eigentijdse wijze bewerkt.
Ondanks de innovatieve combinatie van stijlen is het wellicht te verwachten dat het een rommelig samenraapsel van stijlen is. Maar niets is minder waar, de muziek is toegankelijk en klinkt, zeker na een paar luisterbeurten alsof het altijd al zo bedoeld is.

Hier is het nummer Ubi Caritas (version 2) te beluisteren. Dit nummer is naar mijn mening een perfect voorbeeld van een typisch Windstreken nummer waar de diverse muziekstijlen in te ontdekken zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten