zaterdag 10 mei 2014

Jesca Hoop

Four Dreams (Hunting my Dress - 2010/Undress - 2014)

Jesca Hoop is een singer/songwriter, geboren en getogen in Santa Rosa, Californië. Ze groeide op in een streng Mormoonse gemeenschap waar ze samen met het hele gezin regelmatig traditionele folkmuziek zong en later bij het Santa Rosa Kamerkoor. De scheiding van haar ouders was voor Hoop ook het moment dat ze de Mormoonse gemeenschap de rug toekeerde.

Hoop verhuisde naar Noord-Californië, Wyoming en Arizona, begon muziek te schrijven en werkte als kinderjuf van Tom Waits en zijn vrouw. Om de kinderen te vermaken, speelde ze af en toe wat van haar eigen muziek. De heer des huizes keek een keer goed toe, en besloot om haar op sleeptouw te nemen.

Ondanks deze kruiwagen wil het niet erg vlotten met haar muzikale carrière.

Haar tweede album, “Hunting my Dress” krijgt niet al te veel aandacht, ondanks dat er ook nog een andere, zeer gerespecteerde muzikant zijn hulp aanbiedt; Elbow’s Guy Harvey. Ergens ook wel een beetje te begrijpen, de folky muziek van Hoop is bij vlagen excentriek en vrij experimenteel. Een vergelijking met Björk, en in mindere mate Kate Bush en PJ Harvey is beslist op zijn plaats. Ook bij deze dames is het muziek waar je tegen moet kunnen en vragen veel geduld van de luisteraar. Wanneer je eenmaal gewend raakt aan de onconventionele aanpak van Jesca Hoop is er geen weg meer terug. Stuk voor stuk verrassen en prikkelen de nummers op dit geweldige meesterwerk.
Vanwege haar heldere stemgeluid wat doet denken aan Suzanne Vega liggen de nummers lekker in het gehoor.

Onlangs is er weer een nieuwe cd van Jesca Hoop uitgekomen, “Undress”. Op Spotify is “Hunting my Dress” niet te vinden, maar “Undress” wel. Op deze cd staan nummers van “Hunting my Dress”, maar dan flink uitgekleed, vaak zelfs met enkel een gitaar.
Daarom hier nu een van de meest excentrieke nummers “Four Dreams”, zowel van “Undress” (via Spotify) als van “Hunting my Dress” (YouTube)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten