zondag 27 april 2014

Monsoon/Sheila Chandra

Ever so Lonely (Weaving My Anchestor’s Voice - 1992)
   
In 1982 stond er een ietwat vreemd nummer in de hitparade, het klonk westers, maar ook weer niet. Er waren duidelijk invloeden uit India te horen. De combinatie van westerse muziek en etnische klanken was nog nooit eerder gebruikt. Dit nummer zou de eerste World-Music hit zijn en was een enorme succes in heel Europa en Australië.

Het nummer waar ik het over heb is Ever so Lonely van Monsoon. De zangeres die we op dit nummer horen is de 16 jarige, uit India afkomstige Sheila Chandra.
Monsoon bestond naast Chandra uit toetsenist en producer Steve Coe en basgitarist Martin Smith. Steve Coe raakte geïntereseerd in Indiase  muziek dankzij een Aziatische vriendin van hem.

Dat Ever so Lonely een enorme hit is geworden, is te danken aan John Peel van de BBC. Hij heeft er voor gezorgd dat het nummer in het thuisland veel airplay kreeg.
De twee singels die daarna uitkwamen, Shakti en een cover van The Beatles Tomorrow Never Knows, kregen aanzienlijk veel minder aandacht wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat de band in 1982 ophield te bestaan.

Sheila Chandra begon hierna een solo carriëre, met als producer Steve Coe en heeft in het totaal twaalf albums uitgebracht.
In deze tijd heeft zij meegewerkt aan diverse projecten, o.a. aan de soundtrack van "Lord Of The Rings: The Two Towers" uit 2002 en aan diverse projecten van Peter Gabriel’s Real World label.

Al geruime tijd werd Chandra geteisterd door stemproblemen. Chandra lijdt aan het Brandende Mond Syndroom (BMS), die niet alleen zingen, maar ook communiceren, lachen en huilen onmogelijk heeft gemaakt. Het is voor haar alleen mogelijk te communiceren voornamelijk via schrift en lichaamstaal.

De Spotify-versie van Ever so Lonely die hier te oren is, komt van een van Sheila Chandra’s mooiste solo-albums, “Weaving My Anchestor’s Voice" uit 1992. Het Youtube filmpje laat de originele versie horen en zien.Geen opmerkingen:

Een reactie posten