dinsdag 22 april 2014

Korai Öröm

2000/1 (Live at kultiplex - 2007)

Degene die ooit in Hongarije naar het Sziget festival geweest zijn zullen de band Korai Öröm ongetwijfeld kennen. Daar zijn ze al een paar jaar de vaste afsluiter van het festival en ze weten als geen ander hoe ze de festivalbezoekers hondsdol krijgen.

Korai Öröm speelt een allegaartje van ambiënt, wereldmuziek, funk, dub en dance. Ze worden vaak in een adem genoemd met bands als Ozric Tentacles uit de UK en hun Hongaarse collega’s Colorstar. We hebben hier dus over space-rock van hoog niveau.
Heel herkenbaar aan het geluid van Korai Öröm is het gebruik van wat minder voor de hand liggende instrumenten zoals een didgeridoo en Santana-achtige percussie.


De albums zijn veelal ontstaan uit lange improvisaties, opgenomen tijdens optredens en gemixt in de studio. De meest cd’s hebben geen titels maar jaartallen. De meeste nummers hebben ook geen titels. Hier zijn alleen maar nummers te vinden (track1, track 2 etc) Alleen op de laatste paar cd’s hebben ze deze traditie doorbroken en hebben de nummers echte titels gekregen.
Optredens van Korai Öröm zijn een hele belevenis, vaak worden ze op ongewone plaatsen gegeven zoals bijvoorbeeld rondom een zwembad of midden in het bos, begeleid door videoprojecties. Dit alles zorgt samen voor een uiterst dansbaar, hypnotiserende atmosfeer.
Om een idee te krijgen hoe het eraan toe gaat bij een live optreden, is hier een nummer van hun cd Live at kultiplex 2007.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten