dinsdag 15 april 2014

Ilse Delange

Inside job (Dear John - 1999)

Marlboro Flashbacks werd georganiseerd door Marlboro, dat via deze manier reclame maakte in de muziekbranche.
Door niet direct reclame te maken, maar slechts hun naam te ontlenen aan het evenement, ontdoken ze de toenmalige regels op tabaksreclame. De slogan van de tours was "Small Places, Big Music", wat inhield dat ze grotere artiesten lieten spelen in kleine clubs en cafés.

De deelnemende uitgaansgelegenheden waren onder andere Stairway to Heaven in Utrecht, Clinique in Maastricht, Café Bolle in Tilburg, De Spieghel/D'Ubée in Groningen, Le Monde in Enschede, Café Bachus/Al Hambra in Leiden en Plan C in Rotterdam. De tour werd steevast afgesloten met een optreden in Paradiso Amsterdam.

In de eerste jaren werden veelal gevestigde artiesten gevraagd om een flashback te verzorgen. Later werden dat meer en meer opkomende bands. De meeste bands kozen ervoor een belangrijke inspiratiebron van zichzelf te vertolken. Meestal brachten de artiesten een ode aan een enkele andere artiest, soms kozen bands ervoor om een ander thema te kiezen. Zo bracht The Scene nummers uit het jaar 1978, het jaar dat de band opgericht was. Een tournee bestond meestal uit slechts acht optredens. Op 29 december 1999 werd er eenmalig een Flashbacks-festival georganiseerd in Paradiso. Dit was een eenmalig concert, waarbij verschillende artiesten optraden.

1999 was ook het jaar waarin DeLange haar tweede album, een livealbum uitbracht: "Dear John", waarin ze verbluffend goede uitvoeringen van zanger John Hiatt op eigen wijze coverde. Hoogtepunten zijn toch wel Feels Like Rain, maar vooral Inside job waarin de bassist het nummer met een knappe bas-solo inleid.
Op "Dear John" is een band te horen die lekker op dreef is en waarin Ilse te hopen is waar ze het best in is, niet de zoete top 40 nummers, maar juist het wat stevigere werk waar haar enigszins hese stem mooi uitkomt.
Jammer dat deze cd niet op Spotify te vinden is terwijl dit wel een plaat is die bekroond is met een platina status.Geen opmerkingen:

Een reactie posten