zaterdag 26 april 2014

Esperanza Spalding

Radio Song (Radio Music Society - 2012)

Esperanza Spalding (1984) is een Amerikaanse jazz-bassiste. Zij leerde zichzelf al op vijfjarige leeftijd de viool te bespelen. Tien jaar later kwam ze erachter dat viool toch het instrument was waar ze verder mee wilde gaan en ontdekte ze de basgitaar.

Haar muzikale opleiding volgde ze aan het Berklee College of Music waar ze klassiek muziek studeerde.
In 2008 bracht ze haar debuutalbum “Esperanza” uit. Drie jaar later, in 2011, won ze een Grammy met haar album “Chamber Music Society”. Dit leidde tot grote ophef na de Grammys: niet Justin Bieber, maar een jazzmuzikant was de veelbelovende artiest. Volledig terecht overigens, Spalding beschikt over grootse muzikale capaciteiten én een ongelooflijk charisma. Ze zingt en bespeelt de basgitaar of contrabas temperamentvol en aanstekelijk: alsof het geen moeite kost.

Een live optreden is ook een ware belevenis. Hier valt het talent van Spalding pas goed op. Veel van haar composities zijn niet opgebouwd volgens het principe couplet-refrein-couplet etc., maar zijn complexe zanglijnen waarmee ze haar verhaal doet, begeleid door een rete-strak spelende band. Met haar bas weet ze precies de juiste accenten aan te brengen, precies daar waar het moet. Mede hierdoor zijn ook de baslijnen vaak complex en kost het meerdere malen luisteren om ze te volgen. Maar als eenmaal het kwartje is gevallen…
Op haar laatste album “Radio Music Society” verkiest Esperanza Spalding moderne, swingende funk boven een klassieke jazzbenadering met als resultaat een album dat veel toegankelijker is dan  haar voorgaande releases.


Van dit album het eerste nummer Radio Song.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten