vrijdag 11 april 2014

Eric Vaarzon Morel

Una Tarde En Abril (Sol Y Sombra - 2002)

Eric Vaarzon Morel komt uit een grote kunstenaarsfamilie (elf kunstschilders, een graficus, een tekenares en twee beeldhouwers). Zijn moeder ontdekt in Spanje de flamencodans en neemt in Amsterdam danslessen.
Na het veelvuldig beluisteren van een flamencoplaat van zijn moeder werd de interesse in de flamenco muziek steeds groter met als gevolg dat de toen 16 jarige Eric eind jaren zeventig gitaarlessen ging volgen. Geen gewone gitaarles, maar een flamencostudie. Later werd deze studie voortgezet bij de fameuze flamencogrootheid Paco Pena in Frankrijk.

In 1992 verschijnt zijn eerste CD “Flamenco de Hoy”. Een degelijke plaat met klassieke flamenco gevolgt door een reeks concerten. Zijn tweede CD verschijnt pas 10 jaar later.
"Sol Y Sombra" staat net zoals op zijn eerste CD, boordevol met prachtige flamencomuziek.
Lange nummers, vol met passie en toewijding voor de Spaanse (muziek-) cultuur. Zijn beheersing van de Spaanse gitaar is fabelachtig en zijn muziekstijl vloeiend en melodieus met fraaie contrasten. Bij een aantal nummers wordt Eric vergezeld door flamencozanger YeYe de Cádiz en percussionisten El Cepillo, Antal Steixner en Lucas van Merwijk.

De gitaar die Eric bespeelt op de CD is een ‘Gerundino’, gebouwd in 1977 in Almeria. Deze gitaar heeft hij destijds overgenomen van de grootmeester Paco Peña.
Naast zijn eigen CD’s speel Vaarzon Morel ook regelmatig als gastmuzikant mee bij diverse artiesten. Zo ook in 2008, Eric was toen gast tijdens de theatertournee van de Boxtelse/Marokaanse band ‘Kasba’.

In 2010 kwam zijn laatste CD uit, de flamenco-opera ‘El Greco de Toledo’. Hier vermengt Eric Vaarzon Morel klassiek, flamenco, jazz en wereldmuziek. Deze opera verteld het verhaal over de Spaanse kunstschilder ‘El Greco’ (1541-1614) en werd van augustus tot en met oktober van dat jaar in diverse theaters uitgevoerd. Een van de vaste muzikanten tijdens deze tournee was de bekende Nederlands trompetist Eric Vloeimans.
Op Sol Y Sombra is slechts één muziekstijl te ontdekken, flamenco. Hier speelt Eric Vaarzon Morel datgene waar hij het beste in is. Sol Y Sombra, een prachtige, mooi opgenomen plaat, perfect voor een zwoele zomeravond.Geen opmerkingen:

Een reactie posten