maandag 28 april 2014

Curved Air

Back Street Luv (Second Album - 1971)

De progressive rock scene is ergens aan het einde van de jaren zestig/begin jaren zeventig in Groot brittannië ontstaan met als pioniers bands zoals Yes, Genesis, Pink Floyd, Jethro Tull etc. Al deze bands verwerkten in meer of mindere mate klassieke muziek en/of folk in hun eigen composities. Opvallend was dat het eigenlijk alleeen maar mannen-bands waren. Behalve de band Curved Air.
Curver Air was als een van de weinige prog-rock bands die een zangeres (Sonja Christina) hadden. Naast een zangeres had de band ook een violist, vanwege hun roots in de folk muziek.

In 1971 brachten zij hun tweede album "Second Album" uit, een zeer representatief album wat een perfecte mix laat horen van acoustic folk en progressive rock uit begin jaren zeventig.
Het tweede nummer van dit album is het nummer Back Street Luv, niet direkt hun beste nummer, maar wel het bekendste. Dankzij dit nummer is het album ook het meest succesvolle album van Curved Air.

Back Street Luv werd enorme grote hit en is van grote invloed geweest op ontelbare (prog-rock) bands.Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Nederlandse band Earth & Fire.
De rest van het album laat een aantal lange uitgesponnen nummers horen, zoals wel vaker het geval bij bands uit dit genre. Stuk voor stuk zijn het mooie nummers, knap gecomponeerd, maar het overtuigd niet echt.
Het klinkt nu allemaal behoorlijk gedateerd. Maar dat maakt uit, Curved Air heeft met dit album, en dan met name met Back Street Luv, absoluut een classic-rock album gemaakt wat van groot belang is geweest voor alle prog-rockbands. En daarom zou elke muziekliefhebber/verzamelaar dit album gewoon in zijn platenkast moeten hebben.

Uiteraard is hier de grote hit Back Street Luv te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten