zondag 20 april 2014

Allman Brothers Band

In memory of Elizabeth Reed (An Evening with the Allman Brothers Band; 2nd set - 1995)

De Amerikaanse blues/southern rock band “the Allman Brothers Band“ draait al heel wat jaartjes mee. De oor-spronkelijke versie van het nummer In memory of Elizabeth Reed staat op de in 1970 uitgekomen lang-speler “Idlewith South”. Van dit nummer zijn ondertus-sen nog veel meer versies opgenomen, waarvan ongetwijfeld de meest bekende, de op 13 maart 1971 opgenomen versie op hun live album “At Fillmore East” uit 1971.
In Memory of Elizabeth Reed is een door de jazz beïnvloed instrumentaal nummer, gecomponeerd door gitarist Dickey Betts. Het nummer is volgens Betts gebaseerd op het Miles Davis nummer All Blues. Kenmerkend voor Miles Davis zijn de rock invloeden die hij in de jazz bracht, Betts deed percies het omgekeerd, hij bracht jazz invloeden in een rock nummer. De jazz ritmes pasten perfect in de Allman Brothers setup die 2-drummers hadden.

Het nummer is vernoemd naar een tekst op een grafsteen op de begraafplaats Rose Hill Cemetery in Macon, Georgia waar Elizabeth Reed Napieris begraven ligt. Deze plek werd door een aantal bandleden regelmatig bezocht om te ontspannen en nieuwe nummers te schrijven. De naam op de grafsteen werd gebruikt als titel voor het eerste instrumentale nummer van the Allman Brothers Band. De begraafplaats werd later veel bekender als de laatste rustplaats van zowel bandleider Duane Allman en bassist Berry Oakley.

De CD waar de volledig akoestisch gespeelde versie opstaat heeft de titel “An Evening with the Allman Brothers Band; 2nd set”. De “First Set”, het dertiende album van the Allman Brothers Band, werd enkele jaren daarvoor al uitgebracht in 1992. Deze bevat zowel oude als nieuwe(re) nummers, live opgenomen bij concerten uit december 1991 en maart 1992, maar het niveau van “At Fillmore East” wordt niet gehaald.
“2nd Set” Is uiteraard ook een live album. Hierop staan opnames uit 1992 en 1994, en werd uitgebracht in 1995. Door het uitbrengen van deze CD werd de enigszins teleurstellende “First set” al snel vergeten. De oudere nummers krijgen een frisse update en twee nummers worden volledig akoestisch gespeeld, namelijk "In Memory of Elizabeth Reed" en "Jessica", waarmee ze een Grammy Award wonnen.
Deze twee akoestische nummers klinken zo ongelofelijk live dat je het idee hebt alsof de band in de huiskamer staat te spelen. Je kunt bijna het aanslaan van de snaren met een plectrum terughoren op de CD.

Ondanks dat “An Evening with the Allman Brothers Band; 2nd set” vele malen interessanter is dan zijn voorganger komt hij nog steeds niet op het niveau van het iconische live album “At Fillmore East” maar komt er wel dicht bij in de buurt en verdient daarom zeker een plekje in de CD kast van elke blues/southern rock liefhebber.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten